Son olarak Roma seferine çıkarken, "Sırrıma sakalımın bir telinin vakıf olduğunu bilsem, onu koparır atarım." diyen bir padişah, tarihin gördüğü en önemli padişahlardan Fatih Sultan Mehmed üzerine bir beyin fırtınası yapalım.Tarihe oldukça fazla ilgim vardır, hep böyle yeni şeyler öğrenmek isterim. Assassin's Creed serisini de sevme nedenlerimden en önemlisi bu. Geçen Osmanlı Padişahlarını anlatan bir kitapta,
Akşemseddin hazretlerinin şöyle bir sözünü gördüm. Tam olarak aklımda kaldığı şekilde ekliyorum.
"İstanbul'u önce
Fatih Sultan Mehmed alır, sonrasında
Beni Asfar alır. Ondan da
Mehdi alır."
Mehdi'yi şimdilik sadece kurtarıcı niteliğinde değerlendirebiliz tamam, fakat Beni Asfar kim? Acaba bir de şuan aldı mı? Neden şuan aldı mı diye soruyorum, şundan. Fatih Sultan Mehmed'e, İstanbul'un savaş ile değil de, malların satılmasıyla, elinden gideceğine dair bir şeyler söyleniyor. Yani ona ait olan yerler, İstanbul'un önemli yerlerinin satılmasıyla. Bu gerçekleşti mi peki şuan? Beni Asar diye söz edilenlerin gelmesi onunla mı ilgili?
Bir de ek olarak Beni Asfar'ın, Rumlar olduğuna dair bir şeyler de buldum, ne kadar doğru olduğunu bilmemekle beraber.
Sizin de görüşlerinizi merak ediyorum bu arada. Sizce İstanbul, beni Asfar'ın eline geçti mi, ya da gerçekten Rumlar mıdır sizce? Tarih üzerine, özellikle tarihi sevenlerin, ayrıca sevmeyenlerin de kendilerince katkı yapmasını çok isterim.